Konzumace alkoholu v ČR
Od roku 1989, kdy byla průměrná roční spotřeba alkoholických nápojů 170 litrů na obyvatele, mírně stoupla až na 185 litrů (v roce 2007) a od té doby postupně opět poklesla na 172,5 litru (v roce 2018). Spotřeba piva postupně mírně klesá, kdy maximem byl rok 2007 (163,5 litru) a v roce 2018 už to bylo jen 145 litrů na obyvatele a rok. Spotřeba vína naopak postupně stoupá z 13,5 litru v roce 1989 na 20,5 litru v roce 2018. Spotřeba destilátů se s výkyvy pohybuje okolo 7 litrů na obyvatele a rok.
Výsledky průzkumu pro AquaLife Institute (Médea Research, 2019) ukázaly, že pivo konzumuje 57 %, víno 49 % a destiláty 39 % dotazované populace (celkem 509 respondentů starších 18 let), přičemž alespoň jednou týdně konzumuje pivo 39 % dotazovaných, víno 22 % a destiláty 14 %. Pivo preferují muži, víno obyvatelé Prahy a lidés vysokoškolským vzděláním, zatímco destiláty obyvatelé Moravy a muži. Ošemetnost průzkumů mezi širokou veřejností je však v tom, že lidé podhodnocují svoji spotřebu alkoholu – podle výsledků uvedeného výzkumu vypijí měsíčně osoby starší 18 let průměrně5 litrů piva, 0,8 litrů vína a 0,2 litry destilátů, což by ročně znamenalo 60 litrů piva, 9,6 litrů vína a 2,4 litry destilátů, a to nekoreluje s údaji ČSÚ o spotřebě těchto alkoholických nápojů.
Konzumace alkoholu v ČR je obecně společensky přijatelná. Stala se běžnou součástí gastronomie jak všedních dní (pivo nebo víno k obědu a večeři, návštěva restauračních zařízení, trend vinných cyklostezek), tak slavnostních příležitostí (oslava narozenin, svatba, Vánoce, Silvestr, případně firemní večírky).
Alkohol se užívá jako rekreační droga, legální a společensky akceptovaná.
V České republice je nejvíce konzumovaným alkoholickým nápojem pivo. Má hořkou chuť a vyrábí se z obilného sladu, vody a chmele s použitím pivovarských kvasinek.
Víno je nápoj získaný úplným nebo částečným alkoholovým kvašením čerstvých rozdrcených či nerozdrcených vinných hroznů, případně hroznového moštu. Může se vyrábět i z dalších druhů ovoce nebo bylin, například jablečné víno (cider).
Pálenka (destilát, lidově kořalka)je ušlechtilá lihovina, která vzniká destilací zkvašeného rmutu, připraveného z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin. Pálenky tak mohou být ovocné (slivovice, meruňkovice, kalvados aj.), obilné (například rum vyráběný z cukrové třtiny, vodka z obilí nebo brambor, gin z obilí s přidáním bylin, whisky destilovaná z obilnin či kukuřice) nebo jiné (absinth vyráběný z pelyňku, anýzu a fenyklu, tequila destilovaná z modré agáve apod.).
Kvašený alkoholický nápoj medovina se vyrábí z medu a vody. Přestože patří v našich zeměpisných šířkách ke klasickým nápojům, dnes už není příliš rozšířená.
doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze
Špeluňka (Bělehradská 9, Nusle) – půllitr Braník za 19 korun
Špeluňka II. (Zenklova 437/88, Libeň) – půllitr Braník za 19 korun
Hospoda U Stálého Zdraví (Pod vilami 801/5, Nusle) – půllitr Braník za 19 korun
Klec (Milínská 311, Horní Měcholupy) – půllitr tankového Gambrinusu za 20 korun
Hostinec Slavíkova (Slavíkova 1608/15, Žižkov) – Starompramen za 24 korun
Pivovar Šedivák (Katovická 410, Bohnice) – Dvanáctistupňopvý Šedivák za 20 korun
Hostinec U parku (Jaurisova 13, Nusle) – Braník za 22 korun
Restaurace Barbucha (Sofijské náměstí 3404/3, Modřany) – Kondrád za 21 korun
Pivnice U Fandy (Prvního pluku 49, Karlín) – Gambrinus za 23 korun
Restaurace Za větrem (Biskupcova 73a, Žižkov) – Staropramen desítka za 22 korun
- Odpovědět
Pošli odkaz