Snížené množství žaludeční kyseliny - hypochlorhydrie
Kyselina chlorovodíková v žaludku podporuje enzymy k správnému štěpení bílkovin na aminokyseliny. Nedostatek žaludeční kyseliny vede k špatné funkci enzymů, narušení metabolismu bílkovin a tím pádem k trávicím potížím a alergiím.
Množství žaludeční kyseliny klesá s věkem. Může být též ovlivněno stresem a užíváním antacid.
Směs potravy a žaludeční šťávy nazývaná chymus pokračuje z žaludku do dvanácterníku, kde její kyselost podporuje produkci enzymů slinivky břišní a žluče ze žlučníku. Pokud nemá chylus kyselou reakci, není dostatečně podněcováno vylučování enzymů a žluči, což se projeví narušením trávení bílkovin, tuků i cukrů. To opět vede k trávicím potížím, alergiím a špatnému vstřebávání živin.
Žaludeční kyselina má význam i pro zabíjení parazitů, bakterií a virů, které se dostávají do těla s potravou.
Kyselina chlorovodíková je nutná i k uvolňování minerálních látek z potravy. Známky nedostatku minerálů jako chudokrevnost, špatný stav nehtů, kůže a vlasů může indikovat též malé množství žaludeční kyseliny.
Potravinové doplňky obsahující betain hydrochlorid (betain HCl), často v kombinaci s trávicími enzymy, pomáhají zvýšit kyselost žaludečního prostředí a zlepšit trávení a využívání živin organismem.
Potenciálně vhodné aplikace potravinových doplňků s betain hydrochloriedem:
- Špatné trávení
- Nadýmání a plynatost
- Syndrom dráždivého tračníku
- Nedostatečné vstřebávání živin
- Syndrom propustného střeva
- Alergie
- Deficit minerálů
Kontraindikace: Betain hydrochlorid neužívejte při onemocnění žaludečními či dvanácterníkovými vředy, kdy je většinou množství žaludeční kyseliny zvýšené!
Autor: mk
- Odpovědět
Pošli odkaz