Dieta proti rakovině prsu?
Z výsledků lze jako hlavní poznatek shrnout: u žen s dietou chudou na tuky klesalo procento DNA abnormit z 51 na 25 během dvou let a rovněž klesaly hladiny 5-hydroxymethyluracilu v periferní krvi.
Dieta obsahovala méně vepřového a hovězího masa a o to více masa drůbežího, rybího a z mořských živočichů, zeleniny a ovoce. Bylo tudíž nutno počítat také s příznivým efektem antioxidačních mikronutrientů, jako jsou beta karoteny a vitamin C, o nichž je z předchozích studií známo, že se uplatňují jako protektivní faktor proti rakovině prsu. Protekční efekt se připisuje kromě karotenoidům a vitaminu E i komplexnímu působení jiných fytochemikálií.
Teplota použitá k úpravě masa neměla na výsledky vliv. Vařená zelenina v dietě snižovala hladiny 5-hydroxymethyluracilu v DNA.
Požívání vepřového a hovězího masa hladiny 5-hydroxymethyluracilu zvyšovalo. Z několika studií lze vyvodit poznatek, že maso rybí a drůbeží výskyt rakoviny prsu neovlivňovalo nebo jej snižovalo, z této nové detroitské studie bylo konzumování rybího masa spojeno se slabým poškozováním DNA, drůbeží naopak mělo efekt protektivní.
Rozdíl mezi vařenou a syrovou zeleninou není dán patrně samotným vařením, ale spíše druhem zeleniny a bude potřebovat další výzkum. Autoři se domnívají, že potvrzení výsledků velkou studií může pomoci pro praktickou dietetickou prevenci karcinomu prsu u žen s rodinným rizikem karcinomu prsu.
Podrobnosti v článku Zora Djuric et al. v J. Diet. Assoc., 98: 524, 1998.
Zdroj: Medicína 4/99
Komentáře