Strava tibetských mnichů
Dávali přednost zelenině a ovoci, pokud možno v syrovém stavu. Při jednom jídle konzumovali jeden jediný druh, např. mrkev s mrkví a nic než mrkev nebo jablka s jablky a nic než jablka. Dalo by se říci, že jde o dělenou stravu v nejčistší podobě.
Také bychom v jejich kuchyni marně hledali omáčky, zálivky, pomazánky, smetanu a některé jiné přísady. Vyhýbali se živočišným tukům, cukru v jakékoliv podobě a jedli velmi pomalu, všechno důkladně rozkousali. Řídili se heslem, že co má hladce
projít zažívacím traktem, to se musí natrávit už v ústech.
Takže jim stačilo minimální množství jídla a přesto mohli od rána do večera pracovat na polích, protože zbytečně neplýtvali časem na dlouhé trávení.
Protože konzumovali výhradně rostlinné a přírodní tuky i bílkoviny, netrápily je žádné potíže, vyvolávané živočišnými tuky a proteiny, jako např. revma, zvýšená hladina cholesterolu atd.
Shrnutí pravidel doporučené stravy tibetských mnichů a tibetského kmene Hunza, které se do značné míry shodují:
Zdroj: Arnold H. Lanz - Pět Tibeťanů záruka dlohého života
- Odpovědět
Pošli odkaz