Reklama

Brokolice

Pomáhá snížit riziko vzniku žaludečních obtíží. Pomáhá při ochraně žaludeční sliznice.

Brokolice je super potravina

Nové výzkumy prokazují, že brokolice je vynikající zejména pro žaludek.

Složka nalezená v brokolici prokazuje vyšší účinnost v boji proti bakterii způsobující žaludeční vředy (Helikobakter pylori) než moderní antibiotika. Navíc testy na myších naznačují obrovskou preventivní roli brokolice před rakovinou žaludku ? druhou nejčastější rakovinou na světě.

V roce 1992 profesor farmakologie Paul Talalay a jeho kolegové z University Johna Hopkinse prokázali, že sulforafan -  substance produkovaná tělem ze složek brokolice - spouští tvorbu enzymů II. fáze. Tyto enzymy dokáží detoxikovat chemické látky způsobující rakovinu a jsou považovány za jedny z nejsilnějších protirakovinných sloučenin.

Další studie prokázala, že konzumace brokolice je spojena se snížením rizika úmrtí na onemocnění srdce a cév u žen po menopauze.

Studie vedená společně americkými a čínskými vědci odhalila, že složky obsažené v brokolici, kapustě a další křížaté zelenině mohou též chránit proti rakovině plic. Vědci zkoumali více než 18000 lidí. Zaznamenali 259 případů rakoviny plic během doby, kdy probíhala studie. Osoby, u kterých bylo v těle zjistitelné množství látky zvané izothiokyanát, měly o 36% nižší riziko vzniku rakoviny plic během 10-leté periody.

Izothiokyanáty se nacházejí v brokolici, kapustě a tzv. křížaté zelenině.
Vhodné aplikace:

  • Peptické vředy
  • Infekce Helikobakter pylori
  • Prevence rakoviny (zejména žaludku a plic)
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění