Reklama

Vachta trojlistá

Drogu, která je oticinální, poskytují listy, podobné velkým jetelovým
- odted i název drogy, Fo lium triľolii fibrini, tj. list hořkého
jetele. V květnu a červnu (v době květu) se opatrně odstřihují listy
s krátkým kouskem řapíku, přičemž je nutno ponechat některé listy
a rostliny nedotčené. Listy se nesmějí trhat, neboť rostliny zakořeněné
v bahnité půdě se velmi snadno vytrhnou. Po odstranění nežádoucích
příměsí se dužnaté listy rychle suší bez obracení ve slabé
vrstvě, nejlépe umělým teplem do 50C. Při pomalém sušení listy
černají. Správně usušená droga musí být bez pachu a se silně
hořkou chutí. Příměs nezelených částí snižuje její kvalitu. Droga
je velmi křehká, nesmí se stlačovat a musí se uchovávat v suchu
a temnu.

V listech jsou především glykosidické hořčiny (loganin aj .), dále
třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, saponiny, cukry, pektin,
vitamín C aj .

Listy vachty jsou jako amarum výborným prostředkem pro povzbuzení
chuti k jídlu, neboť podporují činnost žlučníku, zvyšují
tvorbu trávicích šťáv a zlepšují peristaltiku, čímž mají i slabě projímavé
účinky. Mimoto mají posilující účinky na celý organismus
a podporují tvorbu krve.

Ve starověku byla vachta považována za jedovatou a byla používána
maximálně jako protijed při různých otravách. Teprve od 17 .
století se počala používat nejprve proti hore:::kám, zimnici, zácpě,
zevně k omývání hemoroidů, vředú a ran. Zápar z vachty a heřmánku
se používal ve formě klystýru při chronických zácpách. Dnes je vachta
součástí hořké žaludeční tinktury (Tinctura amara), nebo se používá
jako čaj při žaludečních potížích. Zápar se připraví přelitím dvou
čajových lžiček drogy šálkem vařící vody, polovina se vypije ráno,
polovina večer. Krátkým povařením se připraví odvar, drogu je
možno nechat i vyluhovat za studena po dobu osmi hodin.

Lze užívat i práškovou drogu, nejlépe třikrát denně na špičku nože
do vody nebo mléka. Vzhledem k silně hořké chuti se list vachty
často kombinuje s jinými drogami (puškvorec, máta, smetanka,
řebříček apod.) a přidává se skořicová nebo pomerančová kůra,
která poněkud zmírní silně hořkou chuť. Často se připravuje tinktura
(30 g drogy se týden nechá vyluhovat v 1 /8 I lihu nebo vodky) a třikrát
denně se před jídlem užívá 1 0 kapek na kostku cukru.