Reklama

Jahodník obecný

Předmětem sběru pro farmaceutické účely jsou mladé listy, někdy
také nať. Listy s krátkou částí řapíku se sbíraj í v době květu a zbavené
příměsí trávy apod. se suší rozprostřené ve stínu na dobře
větraných místech nebo umělým teplem do 50 °C. Droga je bez pachu
a má trpkou, slabě slizovitou a nahořklou chuť. Znehodnocována
je zejména jinak zbarvenými částmi a cizími organickými příměsemi.
Uchovávat se musí v dobře uzavřených nádobách v suchu a tmě.
Droga obsahuje hlavně třísloviny, dále flavonoidy, silice s citrónovou
vuní, sliz a vitamín C. Z toho také vyplývá její svíravý a slabě
protizánětlivý účinek, kterého se využívá např. při léčbě střevních
kataru spojených s prujmy a při chorobách ledvin a močových cest.
Častější je použití fermentovaných listu k přípravě chutné náhražky
pravého čaje, často ve směsi s listy maliníku (viz str. 1 58). K léčebným
účelům se připravuje zápar z jedné polévkové lžíce drogy
na sklenici vody. Drogu lze použít i zevně k obkladum na krvácející
hemoroidy a zanícené rány nebo při zánětech ústní dutiny jako
kloktadlo s dezodoračním účinkem.

Plody jsou již od starověku oblíbeným lesním ovocem a dříve
měly také významné léčebné využití. V lidovém léčitelství se používaly
jako slabě močopudný prostředek, především ale v čerstvém
stavu při skleróze, vysokém krevním tlaku, ledvinových kaméncích,
podagře, jaterních chorobách a revmatismu. V literatuře se traduje,
že známý švédský přírodovědec Linné si kažaoroční kůrou jahodami
vyléčil dnu. Vzhledem k tomu, že obsahují značné množství
kyseliny salicylové, která má protizánětlivé a protirevmatické účinky,
je příznivý účinek pravděpodobný. Kromě toho obsahují plody celou
řadu dalších organických kyselin, mají vysoký obsah cukrů a vitamínu
C, obsahují aromatické látky, pektiny a třísloviny.

Jahody je nejlépe sbírat dopoledne po vyschnutí rosy nebo kvečeru,
kdy jsou nejaromatičtější. Na slunných místech jsou sice menší, ale
sladší a dozrávají dříve. Je třeba je trhat opatrně a ukládat do menších
nádob nebo do proutěného košíku, aby se nezapařily. Sběr
lesních jahod dnes značně ustoupil pohodlnějšímu a jistějšímu pěstování
zahradních odrůd, ty však zdaleka nedosahují chuťových
a aromatických vlastností divoce rostoucích druhů. I když nejcennější
jsou jahody v čerstvém stavu, velice chutné a výživné jsou i upravené.
Připravují se z nich marmelády, džemy, kompoty, šťávy, víno apod.
Je však nutno mít na paměti, že u citlivých osob (často např. u dětí)
může požití jahod, zejména ve větším množstvÍ, vyvolat kopřivku,
svědivku nebo jiné alergické příznaky.