Reklama

Fenykl obecný

Drogu Fructus foeniculi, která je oticinální ve všech známých
evropských lékopisech, poskytují plody, získávané dříve dvojím způsobem,
protože fenykl vykvétá a dozrává od července do září.

V prvém případě se česaly hřebenem zralé velké nažky, nebo se
postupně vyřezávaly zralé části okolíků, které poskytovaly_ velice
kvalitní, tzv. “hřebenový fenykl“. Droga horší kvality se získávala
odřezáním zralých a dozrávajících plodných částí, které se vázaly
do snopkú, nechaly dosušit, a plody se vyčistily na sítech. Jelikož
se jedná o siličnou drogu, nesmějí se plody dosoušet při teplotě vyšší
než 35 C. Dnes se pro farmaceutické účely používá pouze pěstovaný
fenykl, a proto jsou pěstování i sklizeň ve stále větší míře
mechanizovány. To je možné pouze pěstováním forem dozrávajících
současně v krátkém období. Pro kvalitu drogy je dnes rozhodující
především obsah silice. Ta musí mít silný aromatický pach a nasládle
kořennou, později slabě palčivou chuť. Uchovávat se musí, stejně
jako všechny siličné drogy, dobře uzavřená v suchu a chladu, nejlépe
v plechovkách. Delším skladováním obsah silice klesá.

Kvalitní droga obsahuje 3 -6 % bezbarvé nebo nažloutlé silice
(v níž je až 60 % anetholu), dále fenchon, fenikulin, kolem 1 0 %
mastného oleje, bílkoviny, cukr a sliz.
Většina produkce drogy slouží k izolaci silice, která má široké
použití nejen v lékařství, ale i v potravinářství a likérnictví.
Již ve starověku byl fenykl oblíbeným prostředkem při léčbě poruch
trávicího traktu, nadýmání a katarů dýchacích cest. Zevně se silice
používala především jako prostředek proti parazitickému hmyzu.
Dnes je droga součástí čajových směsí, používaných především
při nadýmání, poruchách trávení a chorobách dýchacích cest, oblíbená
zejména v dětské praxi (Species carminativae, Species pectorales
Planta, Species laxantes, Dětský čaj s heřmánkem atd.). Tvoří
součást řady dalších čajovin, neboť uvolňuje křeče hladkého svalstva
a uvolňuje hleny, podporuje činnost střev, v lidovém léčitelství se používá jako prostředek podporující tvorbu mléka a všeobecně jako přísada upravující vůni a chuť galenických přípravků.