MISO - pro ochucení polévek, omáček a pomazánek
Miso je výživné, slané koření, charakteristický základ japonské kuchyně zejména k přípravě "miso polévek", obdobný masovému výtažku (něco jako masox), k ochucení i jiné stravy např. restovaných jídel, těstovin (třeba nám známých asijských kudrnatých nudlí "mie"), do marinád, dresinků, omáček a pod. Miso je v podstatě jednou z hlavních kulinářských surovin Asie. Můžeme je uchovávat až po dobu několika měsíců. Jakmile však již jednou otevřeme jeho balení, musíme ho držet v lednici nebo na jiném chladném místě.
Zdravotní účinky:
Miso slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol, cévy jsou pak pružnější, je velkou pomocí při předcházení arterioskleróze nebo vysokému krevnímu tlaku, zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu, pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze.
Existují tři hlavní typy miso koření:
kome - nebo-li bílé miso je lehké, jemné a běloučké pro přípravu zimních polévek,
mugi miso - žluté, středně silné koření, je nejčastěji používáno k při každodenní potřebě v japonských kuchyních a k přípravě omáček
hacho miso - je červené až tmavě čokoládově zbarvené, je hodně viskózní a má silné pronikavé aroma.
- Odpovědět
Pošli odkaz