Přírodní zbraně proti chřipce
Vysoké dávky vitamínu C.
Bylo prokázáno, že podávání vitamínu C zvyšuje funkce bílých krvinek, produkci interferonů (imunitní proteiny, které chrání buňky před zevní invazí) a protilátek. Hladina vitamínu C v krvi bývá během infekce nedostatečná. Vědci věnovali velkou pozornost vlivu vitamínu C na viry (např. na chřipkové viry). Ačkoliv výsledky studií byly rozporuplné ohledně možnosti předcházet chřipce pravidelnou konzumací vitamínu C, jednoznačně se prokázalo, že vitamín C zkracuje dobu trvání chřipky a mírní symptomy. Vitamín C snižuje schopnost virů pronikat tkáněmi (inhibuje jejich enzym hyaluronidázu) a zlepšuje stabilitu pojivových tkání, přes které se musí viry dostat. Všeobecně se dá říci, že viry nedokážou přežít v prostředí bohatém na vitamín C. Tyto vlastnosti pomáhají vysvětlit popularitu vitamínu C v boji s infekcí a proti proliferujícím abnormálním buňkám.
Ester-C je nejpokročilejší dostupná forma vitamínu C. Byla vyvinuta pro rychlejší absorpci a retenci v tkáních. Ester-C je molekulárně spojen s vápníkem, díky čemuž má neutrální pH a tudíž nedráždí žaludeční sliznici jako jiné kyselé formy vitamínu C.
Tyto bioinformační bylinné přípravky významně posilují imunitu a schopnost těla bránit se průniku nežádoucích mikroorganismů. Lze je využít jako účinnou obrannou bariéru proti širokému spektru patogenů virového i bakteriálního původu šířících se vzduchem a přenosných kapénkovou infekcí nebo potravinami. Je vhodné je použít jak preventivně při styku s větším počtem lidí, zvláště v obdobích virových epidemií, tak při akutním onemocnění. Preparáty posilují právě ty orgánové systémy, které se s vnějšími patogeny setkávají jako první – dýchací systém, trávicí systém a kůže – protože jedině podpora a ochrana ohroženého terénu je tím jediným správným přístupem v boji proti infekčním chorobám (alopatické léky ničí bohužel spolu s patogenem i buňky napadené tkáně, která se z toho důvodu paradoxně stává náchylnější k další infekci).
Pomáhají při prevenci a léčbě jak virových, tak bakteriálních onemocnění (nemoc z nachlazení, rýma, viróza, chřipka, horečnaté stavy, kašel, záněty průdušek, bolesti v krku, záněty nosohltanu, angína, zánět dutin, zápal plic a žaludečně-střevní potíže);
Vyvolávají pocení, snižují horečku a je možné je kombinovat s běžnými léčivy včetně antibiotik;
Jsou vhodné i pro doléčení a rekonvalescenci organismu po nemoci
Dávkování: Při chronických onemocněních a pro prevenci doporučujeme užívat minimální dávky, v akutních stadiích doporučujeme dávky zvýšit. V případě přechodného zhoršení stavu je třeba snížit dávkování, dokud zhoršení nepomine, a teprve poté se vrátit k původnímu dávkování. V užívání preparátu není vhodné přestávat, neboť se jedná o zpětný regenerační proces (reverzní reakce), při němž se mohou objevit příznaky dřívějších onemocnění. Tento jev je příznakem pozitivní regenerační reakce, která informuje o tom, že dochází k uzdravování!
Mnoho lékařů a vědců ve světě poukazuje na to, že chřipka se objevuje v období, kdy díky nedostatečnému slunečnímu svitu klesá hladina vitamínu D v lidském organismu, jelikož jeho syntéza je na slunci závislá. Doporučují proto užívat vysoké dávky vitamínu D (až 5000 IU denně – v ČR doporučovaná denní dávka pro dospělé je pouze 400 IU denně) v zimním období jako prevenci výskytu epidemické chřipky. Předávkování vitamínem D nastává při překročení hladiny v séru nad 400 mikrogramů/ml. Projeví se nechutenstvím, nadměrným močením, vysokým krevním tlakem a zvracením.
Velmi dobrým zdrojem vitamínu D jsou především tučné ryby.
Jedná se o prastarý lidový prostředek, který lidem pomáhal proti infekcím již před příchodem antibiotik. Stoupenci stříbra vynášejí jeho antibiotickou schopnost efektivně čelit prakticky všem bakteriím, plísním a virům. Klinické studie jasně neprokázaly jeho účinnost proti virům, ale na většinu bakterií, které mohou virové infekce zkomplikovat, je mnohem účinnější než většina dostupných antibiotik, na které si v poslední době bakterie vytvářejí velmi rychle rezistenci.
Echinacea zřejmě zvyšuje produkci interferonů, důležitou část odpovědi organismu na virové infekce. Několik dvojitých slepých studií potvrdilo přínos echinacei při léčbě nachlazení a chřipky.Nedávné studie naznačují, že echinacea není zřejmě účinná jako prevence a měla by být používána až při nástupu onemocnění.
Echinaceu lze bezpečně užívat ve formě tobolek i v době těhotenství.
Má význam především jako prevence bakteriální superinfekce a pomoc při kašli – pomáhá uvolňovat hleny z dýchacích cest a tlumí suchý dráždivý kašel.
Prevence šíření chřipkových virů v prostředí:
Éterické oleje ničí bakterie a viry. Používání éterických olejů do odpařovačů a aromalamp se kromě kanceláří může uplatnit i v domácnostech a všude tam, kde dochází k shromažďování více osob a tudíž hrozí nebezpečí infekce -čekárny ordinací, mateřské školky, školy, obchody a podobně. D o aromalamp a odpařovačů se v době chřipek nejvíce hodí éterické oleje s protivirovými a protibakteriálními účinky jako eukalyptus, timián lilalol, levandule, skořice a lemongras (citronová tráva), dobromysl (oregano).
Nejjednodušší je použití namíchané antiseptické směsi.
Potraviny proti chřipce:
Česnek – působí jako přírodní antibiotikum
Šťáva z cibule je vynikajícím prostředkem proti kašli a má protibakteriální účinek - Vezmeme jednu cibuli a nastrouháme ji na jemno.. Přidáme med nebo cukr krystal a lžičkou vymačkáme co nejvíce šťávy. Tu scedíme a vypijeme. Dětem podáváme po lžičkách. Šťávu je vhodné si vždy vyrobit novou a nenechávat ji dlouho skladovat.
Anýz - V roce 2007 byla publikována zpráva o možném protichřipkovém působení anýzu. Bedrník anýz, používaný u nás především jako koření do perníčků a dalšího pečiva, podle výzkumů obsahuje látku velmi podobnou oseltamiviru, léčivé látce hubící virus chřipky. Anýz také podporuje vykašláván a působí proti křečím v trávicí trubici. Budete-li anýz žvýkat, pomůže odstranit nepříjemnou chuť v ústech.
Badyán – obsahuje shikimovou kyselinu, ze které se vyrábí aktivní složka protivirového léku Tamiflu.
Zázvor - Nastrouhaný kořen zázvoru zahřívá organismus. Vynikající je zázvorový čaj -: Zalijte 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru horkou vodou a nechte louhovat 5-10 minut. Můžete přidat med a citron.
Ostrá koření – česnek, chilli, křen – uvolňují hleny, podporují pocení. Můžete vyzkoušet indickou či čínskou kuchyni.
Slepičí vývar – pomáhá dodat energii, uvolnit ucpaný nos. Při přípravě přidejte hodně česneku, cibule a další kořenové zeleniny.
Dostatečný přívod tekutin – především čistou vodu z kohoutku, nejlépe ohřátou, je možno přidat citrón a teplé čaje (šípkový, zázvorový, mátový, zelený).
Celkově je vhodné jíst v zimních měsících stravu se zahřívacím účinkem – platí to hlavně pro lidi zimomřivé, trpící chladem. Mezi zahřívací potraviny patří ovesné vločky, merlík, slunečnicová semena, vlašské ořechy, piniová semínka a pražená sezamová semínka. Fenykl, kopr, anýz, skořice, hřebíček, bazalka, rozmarýn, koriandr a bobkový list zahřívají a posilují střed organismu, který je zejména citlivý na chlad.
Rýže je neutrální, jako příloha k černým fazolím však může působit velmi povzbudivě. Také kukuřice, pohanka a žito mohou být využity k přípravě vydatných zahřívacích polévek. Tykev a všechny druhy řepy zahřívají. Též lze doporučit vařenou cibuli. Zelenina by se v zimních měsících měla konzumovat převážně uvařená nebo podušená. Ovoce je vhodné ve formě kompotů se skořicí a hřebíčkem.
Čemu se ve stravě vyhnout:
Cukru, bílému pečivu (podporuje tvorbu hlenů), nevhodným tukům v uzeninách a smažených jídlech, fast foodu, instantním výrobkům, mléčným výrobkům (ochlazují organismus a činí ho tak náchylnějším k nachlazení a chřipce), tropickému ovoci (i přes obsah vitamínu C má v zimě toto ovoce negativní vliv na organismus díky ochlazujícímu vlivu), džusům (též ochlazují organismus).
Dostatečný spánek a odpočinek:
Fyzický i psychický odpočinek je důležitou součástí prevence proti chřipce. Při onemocnění je pak vyležení v posteli základním předpokladem úspěšného vyléčení bez následků. V posteli je nutno ležet minimálně týden. Pak by mělo následovat třítýdennít období snížené aktivity, důležité pro rekonvalescenci po nemoci.
Odolnost proti chřipce zvyšuje otužování:
Odolnost proti nákaze chřipkou zvyšuje otužování. Ideální je začít s ním v létě, ale pozdě není ani teď. Stačí snížit o pár stupňů teplotu v obytných místnostech, spát při otevřeném okně, mýt se ráno ve studené vodě a nosit méně vrstev oblečení.
Meditace jako prevence proti chřipce:
Z dosavadních výzkumů vyplývá, že pravidelné meditace podporují imunitní systém a zvyšují odolnost proti virovým i bakteriálním onemocněním. Podobně může působit i modlitba.
Autor: mk
Komentáře
http://www.kupnik.cz/kolshop/eshop/0/3/5/194-Queen-Eunike-pink-grape-pri-a-proti-chripce-a-nachlazeni
najdete je tady:
http://www.kupnik.cz/kolshop/eshop/21-1-Queen-Eunike-doplnky-stravy
pa pa S.
ve spojení s nachlazením bych mohla říci, že mám zkušenost. Máte pravdu v tom, že jsem viděla i já hodně kladných názorů na tento produkt. No každopádně dostala jsem ho od známé na léčbu lupénky. Lupénka pomalu mizí, což je skvělé. Teď, ale k Vašemu dotazu. Ano, myslím si, že tento přípravek mohl býti i dobrou prevenci proti nachlazení. Soudím dle toho, že jsem vždy na podzim často nemocná. Když neležím s teplou tak mám alespoň dlouhotrvající rými a takový škaredý kašel. Při tom, co užívám tento přípravek jsem zatím neonemocněla jakýmkoliv způsobem (rýma, kašel, bolest hlavy) prostě nic.
- Odpovědět
Pošli odkaz