Reklama

Hořčičný olej

Hořčice je stará kulturní plodina, známá již 2 000 let před naším letopočtem. Říká se, že pohanští předkové přidávali hořčičná semínka do kadidel a nálevů, aby znásobili sílu a odvahu válečníků. Žluté květy se o letním slunovratu házely do ohně. Planetární vládce hořčice je bojovný Mars, živlem oheň. Povaha podle Mathioliho je silně horká a mírně vlhká. Účinky jsou tedy prokrvující, zahřívací, povzbuzující, stimulující. Hlavní účinnou látkou je glykosid sinalbin, enzymy, olej, sliz a minerální látky, zejména draslík. Po požití rozdrceného semene dojde ke zvýšení tvorby žaludečních štáv a ke zrychlení činnosti střev. Hořčičný olej má nízký obsah nasycených mastných kyselin a obsahuje naopak důležité esenciální mastné kyseliny omega 3 a omega 6. Hořčičné placky zevně se používají pro dráždění a prokrvení pokožky při nachlazení nebo při bolestech kloubů způsobených chladem. Panenský hořčičný olej Nobils Tilia je řídký a dobře se vstřebává. Má tmavší žlutou až oranžovou barvu a při ochutnání mírně pálí. Olej se používá jako hřejivý prostředek při masírování studených nohou nebo na masáže těla při zimomřivosti, prochlazení, nedostatku energie a celkové únavě.

Přečtěte si také:

Aromaterapie

Rizika a kontraindikace aromaterapie